Er zitten altijd risico’s aan de aanschaf van een gebruikte auto. Het is dus ook verstandig om je goed voor te bereiden en bedachtzaam te werk te gaan. Met de volgende tips voorkom je een miskoop!

Doe onderzoek naar het model

Heb je een bepaalde auto op het oog? Doe daar dan onderzoek naar. Heeft het model bijvoorbeeld veel voorkomende problemen? Als bekend is dat de auto zwakke onderdelen heeft, let er dan op of die onderdelen al vervangen zijn voor je de auto koopt.

Doe onderzoek naar de dealer

Voor je naar een autodealer gaat, zoek dan op internet naar klantervaringen. Een paar negatieve beoordelingen hoeven nog niet te betekenen dat je met een slechte dealer te maken hebt, maar als je bij het googlen stuit op een zee van slechte ervaringen, dan kun je beter op zoek naar een andere verkoper.

Denk goed na

Doe geen impulsaankoop. Bij impulsaankopen is de kans groot dat je niet kijkt naar de betrouwbaarheid van de verkopende partij en de auto die je op het oog hebt. Daarmee is de kans groter dat je een miskoop begaat. Laat je dus ook vooral niet door de verkoper opjutten tot een snelle aankoop. Heb je twijfels? Vraag dan om bedenktijd.

Met wie heb je te maken?

Koop je een auto van een particulier, probeer daar dan zo veel mogelijk van te weten te komen. Met wie is de vorige eigenaar? Probeer een inschatting te maken van de persoon waarmee je te maken hebt. Wat is de situatie van de verkoper? Waarom verkoopt hij de auto. Is het iemand die altijd serieus is geweest in het onderhoud, of iemand die daar makkelijker mee om is gegaan? Is het een oud omaatje of een scheurmonster?

Maak een proefrit

Maak een proefrit met de auto en let daarbij op verschillende zaken, zoals het starten, schakelen en remmen. Gaat dat allemaal vlekkeloos of hoor je vreemde geluiden? Schakelt de auto hakerig, wees dan alert. Een versnellingsbak vervangen is een duur grapje. Remt de auto voldoende en blijft hij daarbij vooruit rijden?

Zorg ook dat je op alle soorten wegen hebt gereden. Op een klinkerweg kunnen zich andere gebreken openbaren als op een snelweg of binnenweg.

Controleer de papieren

Vraag vooraf aan de proefrit om de papieren en gebruik een identificatiebewijs om de gegevens van de verkoper te controleren. Check daarnaast ook of het chassisnummer (meestal onder de motorkap of op de voorruit van de auto) overeenkomt met het nummer op het kentekenbewijs (Deel 1).

Onderhandel over de prijs

Misschien ben je het niet gewend, of voel je je er ongemakkelijk bij, toch is het verstandig om te onderhandelen. Het is vrijwel altijd mogelijk om 500 van het bedrag af te krijgen, en dat is toch een aardig bedrag waar je vast nog een hoop andere dingen van kunt doen. Wordt je bod afgewezen? Wees dan altijd bereid om weg te lopen. Laat je vooral niet gek maken.

Kies de juiste autoverzekering

Is het gelukt en heb je naar tevredenheid een auto aangeschaft? Vergeet dan niet om deze dan goed te verzekeren. Heb je een wettelijk verplichte WA verzekering nodig of is het voor jou verstandiger om je auto aanvullend te verzekeren? Bekijk welke autoverzekering het beste is voor jouw situatie.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top