PERSBERICHT – Een PEUGEOT schitterde ooit aan de start van de allereerste internationale race voor automobielen en motoren in 1898. Vandaag, 120 jaar later neemt het merk opnieuw deel aan de rit van Parijs naar Amsterdam, met een Type 56 uit 1904. Organisatie en rally team werden gisteravond tijdens het start diner in Chantilly aangemoedigd door niemand minder dan Xavier Peugeot.

De PEUGEOT Type 56 is een van de meest opvallende auto’s aan de start van de driedaagse rally voor vooroorlogse automobielen, georganiseerd door Classic Events en ter gelegenheid van het gelijktijdig samenvallen van het 120 jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club, met zijn start in Chantilly nabij Parijs en finish in Haarzuilens. Het model is afkomstig uit het museum met de fabriekscollectie in Sochaux, waar Xavier Peugeot, topman van de PSA Group, sinds 2009 directeur van is. De Type 56, gebouwd in 1904, was zijn tijd ver vooruit. Hij beschikt over een 0,8 liter, ééncilinder motor en heeft twee zitrijen. Ook toen had PEUGEOT al aandacht voor duurzaamheid: de Type 56 wist een prijs te bemachtigen vanwege zijn lage brandstofverbruik van slechts 5,3 liter op 100 kilometer.

Tijd ver vooruit

“PEUGEOT’s deelname aan de revival van Parijs –Amsterdam is een logische, gezien het enorme palmares van het merk in de autosport”, aldus Ellis Blase, Manager PR & Sponsoring van Peugeot Nederland. “PEUGEOT beleefde in 1892, amper twee jaar nadat het merk haar eerste auto had gebouwd, haar debuut in de autosport. In die tijd was Parijs het Europese centrum van de opkomst van de auto en werden vooral in deze regio wegraces georganiseerd.” PEUGEOT nam in 1892 deel aan Parijs – Rouen en dat bleek de eerste stap van de rijke motorsporthistorie van het merk, die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het merk behaalde successen en overwinningen in klassiekers als Parijs – Dakar, de 24 Uur van Le Mans en diverse rallyklassen en -kampioenschappen.

Precies 120 jaar na de eerste editie van Parijs – Amsterdam staat PEUGEOT dus weer aan de start. Als enige merk dat ook aan de race in 1898 deelnam, een uniek moment. Vertegenwoordigers van de Automobile Club de France te Parijs en het tot de verbeelding sprekende Franse automerk Panhard die aan de wieg van deze rally stonden zullen de Type 56 ook volgen gedurende de driedaagse monstertocht.

Finish kasteel De Haar Haarzuilens

Op 26 april 2018, startte de rally Parijs – Amsterdam met een deelnemersveld van zo’n 80 equipes in het Franse Chantilly, net boven Parijs. Via prachtige wegen die zoveel mogelijk overeenkomen met de oorspronkelijke route uit 1898, rijden de deelnemers via de Franse en Belgische Ardennen, Limburg, Nijmegen en Arnhem naar de finish bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. De vooroorlogse automobielen worden daar zaterdagmiddag 28 april in de namiddag verwacht. Met ongetwijfeld ook een mooie finish voor de PEUGEOT Type 56.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top